Wel of niet emigreren? Zo maak je de keuze!

Wel of niet emigreren, Weg uit Nederland

Wordt jouw partner gevraagd om als expat in het buitenland te gaan werken?
Gaan jullie wel of niet emigreren?
Hoe weet je of het ook voor jou de juiste keuze is?

In deze blog deel ik mijn ervaringen als expat & psycholoog en geef ik je handvatten om deze grote beslissing te kunnen nemen. Krijg antwoord op de vraag: Gaan jullie emigreren of wil je niet weg uit Nederland?

NB. Of je nu naar de andere kant van de wereld kan verhuizen of naar de andere kant van het land, lees vooral verder: de principes om de keuze te kunnen maken zijn hetzelfde.

Weg uit Nederland?

We starten met een testje. Beantwoord de volgende vraag:
Wat was jouw eerste reactie op de vraag of jullie willen emigreren?

a). “Natuurlijk wil ik dat!”
b). “Echt niet, ik wil niet weg uit Nederland!”
c). “Deze vraag overvalt me, geef me de tijd om er over na te denken”
d). “Mijn partner wilt wel, maar ik wil niet” (of andersom).

 

Past jouw antwoord onder a of b?
Wat heerlijk dat het zo duidelijk voor je is!
Jij kunt in geval van a) aan de slag met de voorbereidingen van de daadwerkelijke verhuizing. In het geval van b) kan je gewoon doorgaan met je leven alsof de vraag niet gesteld is.
Geniet van deze duidelijkheid!

Komt jouw antwoord meer in de richting van c) of d).
Lees dan vooral verder. Voor jullie is deze blog geschreven.

Toen mijn man de vraag kreeg of hij in het buitenland zou willen werken, was mijn reactie: “Oh nee, ik wil helemaal niet weg uit Nederland!” en ook “Deze kans kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan!”. Ik zat niet te wachten op een buitenland-avontuur; de verbouwing van ons huis was bijna klaar, de kinderen hadden het goed op school en we waren meer dan tevreden over het leven dat we leidden met vrienden, familie en bezigheden. Het liefste wilde ik dat de vraag niet gesteld zou zijn. Dat we deze optie niet toegeworpen hadden gekregen. Dat we gewoon door konden gaan met het leven dat we hadden. Maar de vraag lag er en we konden hem niet meer negeren. Gewoon doorgaan en meteen ‘nee’ zeggen was voor ons geen optie. Er was iets getriggerd wat we niet konden negeren.

Conclusie: Krijg je de vraag om naar het buitenland te verhuizen, dan heb je een grote beslissing te maken. Schrik niet terug van de emoties die dat kan oproepen. Bij het maken van een grote beslissing in je leven komt vaak angst en onzekerheid kijken, dat is heel normaal.

Wel of niet emigreren, de praktische aanpak

Oké, er is dus een vraag gesteld waar je een beslissing over moet nemen. Er wordt van jou/ jullie een antwoord verwacht. En jij/ jullie weten niet wat te doen. Gaan je wel of niet emigreren?

Veel zaken kan je op een praktische manier aanpakken: grondig onderzoek doen naar de mogelijke bestemming, een financieel overzicht maken, gevolgen voor verzekeringen ed uitzoeken. Je kunt een overzicht maken van de voordelen en nadelen van verhuizen naar het buitenland en de vraag bespreken met familie en vrienden. Op deze manier zal het beeld dat je hebt duidelijker worden, dit kan helpen de keuze te gaan maken.

Wij hebben eerst informatie over Singapore opgezocht, waar ligt het, welke talen worden er gesproken, hoe ziet het dagelijks leven er daar uit, enz. We hebben ons goed laten inlichten door het bedrijf waarvoor mijn man werkt. We lieten ons adviseren over wonen, scholen voor de kinderen en bezigheden voor mij.

Naast al die praktische uitzoekzaken heb je ook wat mentale ‘wedstrijdjes’ te spelen. Daarom hier wat achtergrond informatie over het maken van een keuze:

 

De psychologie achter het maken van een keuze.

Als je voor een grote beslissing komt te staan, kan je twee dingen doen: gaan ervaren of vermijden.

Vermijden: Plannen blijven maken/ informatie blijven verzamelen over wonen op een andere plek. Je wacht op voldoende informatie of het ‘goede moment’.
Ervaren: Het onbekende avontuur tegemoet gaan en emigreren naar het buitenland of verhuizen naar die boerderij achteraf.

De vermijdende weg is redelijk voorspelbaar en daardoor vaak saai. Als je kiest voor de ervaring is dat vaak interessant, maar ook met obstakels en valkuilen.
Belangrijk is om te weten: Beide keuzes zijn goed, zolang het maar een bewuste keuze is.

Besef dat je door niks te doen, niet te kiezen, ook een keuze maakt. Ook als je niet kiest, heeft dat consequenties. Bijvoorbeeld: Je staat voor een keuze. Moet je naar links of naar rechts? Als je blijft staan en niet kiest, lijkt het misschien alsof je geen keuze maakt. Maar in werkelijkheid maak de keuze om stil te blijven staan.
Verderop in deze blog kan je lezen over het risico van uitstellen.

Jullie zullen dus een keuze moeten maken. Wil je niet weg uit Nederland? Of gaan jullie wel die emigratie doorzetten?
Lees hier beide opties maar eens door.

 

Optie 1. Kiezen om niet te emigreren

Jullie kiezen ervoor om niet te gaan verhuizen. Jullie laten het leven zoals het was, er veranderd dus eigenlijk niks. Vanuit de psychologie zou je dat kunnen bestempelen als ‘vermijden’. Vermijden kan wat negatief klinken maar dat is niet helemaal terecht. Het is niet erg om te vermijden. Er is namelijk helemaal niks mis met ‘je leven blijven leiden zoals je dat altijd al deed’. Er zijn duizenden mensen die dromen van een ‘ik vertrek’ leven in het buitenland of op het platteland, maar dit uiteindelijk nooit zullen doen en ook een prima leven hebben.

Al eerder hebben wij de vraag gehad om naar het buitenland te verhuizen. Echter was het toen voor ons redelijke snel duidelijk dat we dit niet wilde doen. Het land paste niet mij ons en de timing in ons leven was verkeerd. We hebben toen heel bewust de keuze gemaakt om dit niet te doen.

Vermijding is pas een probleem als je er achteraf spijt van hebt omdat je dingen hebt laten liggen. Daarom is die bewuste keuze, die bewustwording zo belangrijk.

 

Optie 2. Kiezen om wél te emigreren

De keuze is gemaakt, jullie gaan het avontuur aan en verhuizen naar het buitenland. Vanuit de psychologie kan je dit zien als ‘ervaren’. De weg van ervaren is een nieuwe weg. Die kan interessant zijn en ook vol hobbels en valkuilen zitten
En die hobbels en valkuilen zijn er vaak sneller dan je denkt. Wanneer je denkt blij te zijn dat de kogel door de kerk is en de keuze gemaakt, zal je wellicht even een opluchting voelen. Heel snel zullen ook andere, wellicht wat ‘negatievere’ emoties de kop opsteken: Ervaren zonder de hobbels en valkuilen dat gaat helaas niet, hoe graag we dat ook zouden willen.

Avontuur najagen zonder gedoe lukt niet. Besluiten te gaan emigreren gaat dus gegarandeerd samen met angst, onzekerheid, durf en moed.

Wat zou het fijn zijn als we het avontuur tegemoet kunnen gaan, zonder de obstakels, zonder het gedoe, zonder de angst en onzekerheid. Helaas is dat niet haalbaar. De afbeelding hieronder illustreert mooi hoe we vaak verlangen/ hopen/ denken dat we ons doel kunnen bereiken zonder obstakels, terwijl de realiteit vaak anders is.

Grote beslissingen maken in je leven, het plan vs de realiteit

 

Optie 1 of optie 2? Gaan jullie wel of niet emigreren?

Heb je na het lezen van beide keuzeopties al een lichte voorkeur? Een spannende kriebel misschien? Of juist een duidelijkere ‘nee’?

Op sommige momenten was ik het nadenken over ‘wel of niet emigreren’ helemaal zat. Bewust het onderwerp ‘Expat’ of ‘verhuizen’ vermijden was dan een hele prettige oplossing. Even niet praten over wat we moeten doen en ‘gewoon’ de dagelijkse dingen doen was fijn. Kop in het zand steken misschien, maar het zorgde er ook voor dat ik er op een later moment met wat meer afstand naar kon kijken.

Een mooi moment om aandacht te besteden aan het verschil tussen lange en korte termijn effecten.

Effecten op korte en lange termijn

Nog een lesje psychologie:

  • Dingen die op de korte termijn goed voelen hebben vaak nadelen op de lange termijn.
    Denk aan roken, zonnebaden, jeuken (op de korte termijn heerlijk om lekker te kriebelen als je jeuk hebt, vaak verergert dit de jeuk alleen maar op de langere termijn)
  • Zaken die op de lange termijn goed voelen, zijn vaak lastiger op de korte termijn.
    Denk aan ‘moeten’ sporten na een lange werkdag, gezond eten, op tijd naar bed gaan/voldoende slapen.

Soms kan het dus best even lekker zijn om niet met je beslissing bezig te hoeven zijn. Let echter op dat je niet blijft uitstellen.

Het risico van uitstellen

Als het voor jou niet zo eenvoudig is om te besluiten of je wel of niet wilt emigreren, is dat absoluut niet gek. Een belangrijk beslissing maken doe je vaak niet zomaar even. Het kost vaak tijd om tot een goede beslissing te komen, dat is volkomen logisch en normaal.

Hier schuilt echter wel een gevaar in. Ons hoofd houdt namelijk van uitstellen. Vaak vinden we het najagen van onze dromen een goed idee, en gaan weer vervolgens nog even goed over nadenken. Ons hoofd draait dan overuren, waardoor het bijna voelt alsof we echt iets aan het doen zijn. Want,´we zijn er toch mee bezig?´ Maar echt verder komen we niet door er alleen in ons hoofd mee bezig te zijn.
Herken je dit uitstel gedrag?
Wees je er dan bewust van dat uitstellen een vorm van vermijden is. En lees het hoofdstuk over “De psychologie achter het maken van een keuze” nog een keertje door.

Echt uitstellen van de beslissing om wel of niet te gaan emigreren was bij ons niet echt mogelijk. Het bedrijf stelde een deadline. En iets later, toen we hadden besloten om te gaan, werd de start van het nieuwe schooljaar ons streven. Het leek ons heel fijn als de kinderen bij de start van het schooljaar aanwezig konden zijn op hun nieuwe school..

Als er geen duidelijke deadline komt, stel er dan zelf één op. Geef jezelf x weken de tijd om een keuze te maken en maak die keuze op dag x.

Schrik niet van alle emoties en gevoelens die er bij komen kijken. Kiezen voor het onbekende kost angst, onzekerheid, durf & moed.

Het nut van angst en onzekerheid

Grote beslissingen nemen en kiezen om uit je comfortzone te stappen komt dus gegarandeerd samen met hobbels en obstakels. Zeker als er nog anderen betrokken zijn bij jouw beslissing kan dat jouw beslissing extra moeilijk maken. denk aan: kinderen die wel mee ‘moeten’ of juist niet mee (willen) verhuizen, familie en vrienden die achterblijven.

Ik vond het verschrikkelijk om te bedenken wat we onze ouders zouden aandoen. Door te emigreren zouden we de kleinkinderen bij hen ‘weghalen’, zij zouden een groot deel van het opgroeien van hun kleinkinderen moeten missen. Daarnaast was er een angst dat er met hen wat zou kunnen gebeuren en dat wij er dan niet zomaar even bij konden zijn. En ook was ik erg bang dat vriendschappen zouden veranderen of verwateren.  Dit alles in combinatie met het gevoel van ‘wat doen we onze kinderen aan!’.

Ondanks dat we die angst, verdriet en onzekerheid liever niet hebben, ervaren we dat niet voor niks. Onze hersenen zijn evolutionair geprogrammeerd om ons te waarschuwen voor potentiële gevaren, ook als die gevaren meer psychologisch dan fysiek van aard zijn. Dat we die ‘vecht-of-vlucht’-reactie liever willen vermijden dan ervaren is dus heel normaal.

Angst en onzekerheid gebruiken in het maken van een beslissing

We kunnen die angst, die we voelen als we een belangrijke beslissingen moeten maken, zien als een signaal. Als een kompas. Blijkbaar is de beslissing zo moeilijk omdat het belangrijk voor je is. De angst helpt ons om bij onze waarden te komen.  Zo weet je wat er echt belangrijk voor je is!
De angst, onzekerheid en andere obstakels hoeven we dus niet te vermijden of bestrijden, we hebben ze nodig om te weten wat er belangrijk voor ons is!

Er zijn bij het proces van een keuze maken en daadwerkelijk afscheid nemen bij ons zo veel mooie dingen gebeurd. Ervaringen die we nooit zouden hebben gehad als we niet waren gegaan. Dan denk ik terug aan de mooie diepgaande gesprekken met naasten, de gezamenlijke huil en lachbuien van onze tiener en haar vriendinnen, een bijzonder afscheidsfeest, lieve woorden, uitgezwaaid worden. Hier kijk ik met veel warmte op terug.

Wel of niet emigreren, hoe maak je een goede beslissing?

Een beslissing kunnen en durven maken is dus onlosmakelijk verbonden met jouw waarden.
Wat is werkelijk van waarde in jouw leven? Wat vind jij belangrijk? Wat is de richting waarin je wilt dat je leven gaat?

De vraag om als expats voor een paar jaar naar Singapore te gaan heeft ons aan het denken gezet. Al snel kwam het gevoel dat we geen spijt willen hebben van dingen die we niet hebben gedaan. De mogelijkheid om voor 2 of 3 jaar naar Singapore te verhuizen voelde als een kans (een hele enge onzekere, maar toch een kans) waar we een spannende kriebel bij kregen. Een gevoel van ‘daar moeten we iets mee doen’. Daarom was voor ons duidelijk dat we dus zouden gaan. Onze waarden, wat er voor ons belangrijk is speelden hierbij een grote rol: We willen leven en niet geleefd worden. Wij willen leren, en niet alleen uit boeken. We willen ervaren en ontdekken wat we kunnen, wat er allemaal mogelijk is, wat er belangrijk voor ons is. We willen onze kinderen andere talen en culturen laten zien (de gedachte aan het feit dat onze kinderen vloeiend Engels zouden gaan praten, stemde mij heel gelukkig). Een ander stukje van de wereld zien, enz, enz. We gingen deze emigratie zien als een uitstapje op ons ‘gewone’ leven, een avontuur!

 

Door de vragen te beantwoorden uit de volgende oefening kan je erachter komen wat er voor jou belangrijk is, het kan je helpen een beslissing te maken.

——

Oefening.
Vragen die je jezelf kan stellen om het maken van een beslissing makkelijker te maken.

  • Waar wil je in deze situatie voor staan?
  • Als je in de toekomst zou terugkijken op deze beslissing, wat zou je dan graag willen kunnen zeggen over hoe je het hebt gedaan en wat je hebt gekozen?
  • Hoe zou ‘de persoon die je graag wilt zijn’* of jouw ‘grote voorbeeld’ hiermee omgaan? (*die versie van jezelf die alles durft/ kan/ doet)

——

Ga je weg uit Nederland of blijf je hier?

Voel je je na het lezen van deze blog nu een beetje teleurgesteld omdat je nog steeds niet weet wat je wilt? Had je stiekem gehoopt dat je jouw antwoord wel zou lezen?
Helaas. Zo werkt het echt niet. Dit is jouw keuze, jouw beslissing. Die moet je zelf maken, niemand anders kan dat voor jou doen, alleen jij.
Beantwoord de vragen uit de oefening hierboven, geef het een paar dagen de tijd, lees deze blog nog een keer en wees mild voor jezelf. Weet dat de perfecte keuze niet bestaat.

Heel veel angsten en onzekerheden die wij vooraf hadden zijn anders uitgepakt dan we dachten. De hoeveelheid, de intensiteit en de kwaliteit van contacten zijn veranderd, zowel in positieve als negatieve zin. Met sommige mensen heb ik veel meer contact, met sommige veel minder. De bezoekjes die we vanuit Nederland krijgen – en die we aan Nederland brengen, zijn extra bijzonder en een stuk specialer.

Het maken van een belangrijke beslissing is een proces dat tijd en energie kost. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je een weloverwogen beslissing nemen waar je op de lange termijn geen spijt van zult hebben.

Belangrijk is om te onthouden:

  • De perfecte keuze keuze bestaat niet
  • Als het belangrijk voor je is zal er altijd angst en onzekerheid bij komen kijken. Het is aan jou om te beslissen hoe je ermee omgaat.
  • Je kunt de angsten zien als wegwijzer naar jouw waarden.
  • Kies bewust, op basis van jouw waarden.
    – Gun jezelf de tijd en ruimte om te ontdekken wat jou gelukkig maakt én
    – Probeer tegelijkertijd niet te veel uit te stellen en te vermijden.
  • Stel een deadline en maak die beslissing.
  • Het leven is eindig, wanneer plannen hebt is het goed om niet te lang te wachten met de uitvoering hiervan.
  • Het juiste moment komt niet spontaan voorbij.

Als je je beslissing weloverwogen hebt gemaakt, dan weet je dat je jezelf niets hoeft te verwijten. Je hebt immers gedaan wat je kon, met de informatie en gevoelens die je op dat moment had. Bovendien is het leven niet in beton gegoten. Het blijft een weg met ups en downs. De meeste beslissingen kunnen (deels) worden teruggedraaid, of de nadelen kunnen worden verzacht met wat extra werk.

Je kunt het. Succes!

 

Heb je hulp nodig bij het maken van een belangrijke keuze? Kom je er zelf niet uit?
Ik help je graag zodat jij zélf de keuze kunt maken om wel of niet te emigreren.

Maak hier een vrijblijvende afspraak

 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *