Voorkom een 2de burn-out na je 40ste

Burn-out symptomen bij vrouwen van 40+: herken en voorkom het op tijd

Hoe voorkom ik een burn-out? Hoe voorkom ik dat ik wéér een burn-out krijg? Het is een veelgestelde en logische vraag. Want, veel vrouwen van 40+ ervaren een constante druk van werk, gezin en persoonlijke verplichtingen. En velen hebben helaas ook al eerder een burn-out gehad.

Neem bijvoorbeeld Marijke (47-jaar). Ze werkt als teamleider in de zorg, een baan die veel verantwoordelijkheid en lange werkdagen met zich meebrengt. Thuis zorgt ze voor haar twee tienerkinderen, die haar aandacht nodig hebben, en tegelijkertijd helpt ze haar moeder, die steeds meer afhankelijk wordt van haar mantelzorg. Daarnaast probeert ze tijd vrij te maken voor haar vriendinnen, een gezonde levensstijl te behouden en haar relatie met haar partner te onderhouden. Haar dagen zijn gevuld met to-do lijstjes, en haar hoofd staat nooit stil. Ze voelt zich voortdurend opgejaagd en heeft het idee dat ze overal tekortschiet.

Vrouwen van 40+ bevinden zich in de levensfase waarin verschillende rollen samenkomen: carrière, moederschap, mantelzorg en sociale verantwoordelijkheden. Tel daarbij de hoge eisen, het goed willen doen, hormonale schommelingen én de neiging om zichzelf op de laatste plaats te zetten bij op en je begrijpt de ingewikkeldheid: deze vrouwen staan altijd ‘aan’. Er is nauwelijks ruimte voor echte rust. Zelfs vrije tijd wordt vaak ingevuld met ‘moet-dingen’ (sporten, sociale verplichtingen, huishouden) of nóg meer prikkels (social media en andere beeldschermpjes). Hierdoor krijgen lichaam en geest onvoldoende herstel.

 

40+ vrouwen met stress of burn-out: signalen die je niet mag negeren

Tweede burnout voorkomenTweede burnout voorkomen

Deze signalen worden vaak genegeerd, waardoor vrouwen doorgaan tot ze volledig uitgeput raken. Tijdig herkennen en erkennen van deze signalen is cruciaal om een (tweede) burn-out te voorkomen.

Wat is een burn-out?

De term burn-out wordt gebruikt voor verschillende (stress)klachten. Iedereen is wel eens gestresst, dat is heel normaal. De belangrijkste reden dat mensen in een burn-out belanden is dat ze structureel te veel doen en langdurig stress ervaren. Te veel en langdurige stress kan iemand uit balans brengen. Een disbalans tussen wat je aan energie uitgeeft en wat je aan energie binnenkrijgt. Als je langdurig over je grenzen gaat en onvoldoende herstelt, raak je lichamelijk en mentaal uitgeput.

NB. Ik denk niet graag in diagnoses, labels en hokjes. Of burn-out wel of niet bestaat, maakt voor mij niet uit. Burn-out wordt vaak gezien als maatschappelijk fenomeen en niet als aandoening. Dit betekent niet dat mensen met een burn-out zich aanstellen, integendeel: het gaat vaak om ernstige klachten! Hoe we het noemen maakt voor mij niet uit. Dus of jij nu last hebt van chronische stress, overbelasting, overspannenheid of burn-out. Ik help je graag naar minder drukte en stress, meer energie en meer dingen doen die belangrijk voor jou zijn.

 

 

Voorkom een 2de burn-out na je 40steHoe voorkom je een burn-out na je 40ste?

Het is belangrijk om de vroege signalen van teveel stress te herkennen. Bekijk de afbeelding hierboven nog eens. Herken jij ze bij jezelf? Blijf er niet mee zitten en ga na wat de oorzaak is! Bij stressklachten en burn-out is het cruciaal om je belastbaarheid in de gaten te houden. Je energiebalans moet worden gestabiliseerd. Dit kan eigenlijk maar op één manier: minder energie uitgeven dan je op een dag te besteden hebt.
Het stellen van grenzen en bewuster omgaan met energie is belangrijk, zo kan er weer ruimte komen voor wat écht belangrijk is.

Ik weet het, dit klinkt veel gemakkelijker dan dat het is praktijk uitvoerbaar is. Maar uiteindelijk is het wel de manier waarop jij langer kan doorgaan met je leven. Meer balans tussen energie uitgeven en opladen.

Een “one-size-fits-all” oplossing bestaat helaas niet. Zorg goed voor jezelf, ga sporten, eet goed, werk met je handen en kijk vooral wat er bij jou aansluit. Voorkom een (tweede) burn-out!

 

Wil jij een burn-out voorkomen na je 40ste? Stuur me een mail en zet de eerste stap naar minder stress.

Ik wil een 2de burn-out voorkomen!

 

Werk-privé balans bij stress

Bij stress en burn-out klachten is het belangrijk om niet alleen te kijken naar hoe jij je voelt, maar ook naar de context waarin je je bevindt. Het kan zijn dat je in een ongezonde situatie zit– op werk of privé, door een veeleisende manager of problemen in het gezin. Het is dan belangrijk om te kijken naar wat er hierin veranderd kan worden. Want je kan nog zoveel aan jezelf ‘werken’, als de situatie waarin jij verkeerd ongezond is helpt geen enkele therapie of behandeling.

 

7 praktische stappen om burn-out bij 40+ vrouwen te voorkomen:

– Voorkom een burn-out, tip 1 –  Mindfulness: leef meer ‘in het moment’

Mensen met stress zijn alleen nog bezig met de toekomst of het verleden en is er nauwelijks nog ruimte voor het hier en nu. Mindfulness-oefeningen helpen je om stil te staan bij het moment.

Voor diegene die mindfulness te zweverig vinden: Sinds ik mindfulness zie als bewust bezig zijn met wat ik doe, dingen doen met aandacht – is het veel minder zweverig voor mij.

Het doel van mindfulness is niet om je góed te voelen, maar om goed te leren vóelen. Bewuster leven in het hier en nu.
Lees deze zin gerust nog een keer: Het doel van mindfulness is niet om je góed te voelen, maar om goed te leren vóelen.

Voorbeelden van mindfulness oefeningen: Je zintuigen bewust gebruiken en stilstaan bij wat je hoort, ziet, ruikt voelt enz. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling in de natuur of een bodyscan. Deze kunnen je helpen om te voelen hoe uitgeput je daadwerkelijk bent. Wil je hier meer over weten én oefeningen ontvangen, lees hier dan verder over Mindfulness bij stress en burn-out

 

– Voorkom een burn-out, tip 2 –  Onderzoek de prijs van stress op korte en lange termijn

Sta stil bij de prijs die je betaalt voor de manier waarop je nu met stress omgaat. Op korte termijn kan het harde werken of ‘gewoon’ doorgaan verlichting geven, maar wat zijn de kosten op lange termijn?

 

– Voorkom een burn-out, tip 3 –  Herken jouw prioriteiten en waarden

Maak een balans op van jouw waarden. Wat is er belangrijk voor jou in het leven? Denk aan werk, gezin, sociaal leven, creativiteit, enz. Welke levensgebieden krijgen te veel aandacht en welke te weinig? Ben je vooral bezig met werk en verplichtingen, terwijl je weinig tijd overhoudt voor jezelf, je hobby’s of je sociale leven?

 

– Voorkom een burn-out, tip 4 –  Je bent niet wat je denkt

Probeer wat afstand te nemen tot wat jouw hoofd allemaal produceert aan gedachten. Het doel is niet om deze gedachten te veranderen, maar om er bewust meer afstand van te nemen. Wanneer je stressvolle gedachten sneller herkent, kun je voorkomen dat je er helemaal in opgaat.
Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken?
Download het gratis werkboek met oefeningen om anders om te leren gaan met (negatieve) gedachten.

 

– Voorkom een burn-out, tip 5 –  Maak ruimte voor je gevoelens in plaats van ze weg te drukken

Stress en negatieve gedachten leiden vaak tot negatieve gevoelens. In plaats van deze gevoelens weg te duwen, probeer er eens ruimte voor te maken. Wat is het wat je voelt? Voel je onzekerheid? Angst? Irritatie?
Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat stress ook bij het leven hoort. De manier waarop je met stress omgaat, bepaalt in hoeverre deze pijnlijke ervaringen je leven gaan beheersen.

 

– Voorkom een burn-out, tip 6 –  Het verschil tussen moeten en willen

Sta stil bij het beeld dat je van jezelf hebt. Moet jij veel van jezelf? Welke rollen en verantwoordelijkheden heb jij? Welke rollen en verantwoordelijkheden leg jij jezelf op? Hoe kijk jij naar jezelf? En is er nog ruimte voor jouw eigen dromen en verlangens?
Wat moet jij allemaal? En wat wíl jij allemaal? Probeer minder te ‘moeten’ en bedenk wat je zou ‘willen’.

Onderstaande zin is hierbij een handig hulpmiddel. Vraag jezelf af (met steeds de nadruk op een ander woord in de zin)::

Burnout voorkomen na je 40ste

 

– Voorkom een burn-out, tip 7 –  Durf te dromen

Als je nu helemaal opnieuw zou kunnen beginnen, als alles mogelijk is, wat zou je dan doen?
Zou je nog steeds dezelfde baan hebben, op dezelfde plek met hetzelfde aantal uren? Zou je dan nog steeds dezelfde partner hebben, en wonen waar je nu woont?
Je mag dromen, je hoeft er nog even helemaal niks mee te doen, gewoon af en toe even dromen over wat jij eigenlijk zou willen.

 

Zo. Dat was de theorie, nu de praktijk.

 

Maar hoe doe ik dat dan?? Hoor ik je bijna denken.

 

 

Ik help je graag.

 

Wil jij een (2de) burn-out voorkomen na je 40ste? Laten we samen kijken hoe jij kunt stoppen met altijd maar doorgaan. SIMPELWEG Elke biedt verschillende trajecten aan. Het doel is om los te komen van denkpatronen die langdurig stress veroorzaken en om te stoppen met het gedrag waarmee je stress in toom probeert te houden. Of, indien mogelijk, om uit de situatie te stappen die de stress veroorzaakt. In plaats daarvan leer je je leven meer te laten leiden door je waarden.

Verschillende vrouwen gingen je voor. Na een SIMPELWEG traject maakten zij deze bewuste keuzes:
• K. startte een nieuwe opleiding en veranderde van functie op haar werk.
• C. ging vrijwilligerswerk doen en droomt vaker over haar toekomstplannen, zoals weekendjes weg met haar toekomstige camper.
• M. stelde duidelijkere grenzen aan haar mantelzorgtaken, zodat ze meer tijd kreeg voor haar gezin en zichzelf.
• A. besloot weer contact op te nemen met haar moeder. Ze hadden jarenlang geen contact gehad.

Wat zou jij doen als je meer ruimte zou geven aan wat écht belangrijk voor je is?

 

Wil jij een burn-out voorkomen na je 40ste? Stuur me een mail en zet de eerste stap naar minder stress.

Ik wil een 2de burn-out voorkomen!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *