Veelgestelde vragen aan SIMPELWEG Elke

Wat is ACT?

Binnen ACT (Acceptance and Commitment Therapy) leer je om vriendelijker om te gaan met alles wat je denkt, voelt en ervaart. Door het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te stoppen, ben je meer in staat om je aandacht te richten op de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven.

Pech en narigheid horen helaas bij het leven. Geen enkele therapie of coaching kan voorkomen dat je vervelende dingen meemaakt. Hoe je met die nare gebeurtenissen en emoties omgaat, daar kan je wel wat in doen. Met ACT leer je om flexibeler om te gaan met de tegenslagen van het leven, zoals ziekte, stress, angst en pijn. Binnen ACT richt je je niet op het bestrijden van de klachten maar op het anders leren omgaan met die klachten, waardoor jij er minder last van ervaart. Het vergroten van je veerkracht of psychologische flexibiliteit dus.
Dit doen we op een speelse, luchtige en wetenschappelijk onderbouwde manier. Met behulp van oefeningen, opdrachten, informatie en humor. Want leren en veranderen doe je niet door te praten of erover te lezen, je leert vooral door te doen. Daarom zal er van jou ook inzet worden verwacht tussen de gesprekken of sessies door.

ACT is een effectieve behandeling die wetenschappelijk is onderbouwd. ACT kan worden gebruikt om een ​​breed scala aan psychische problemen te behandelen, waaronder: Angst, Depressie en Pijn. ACT is een flexibele therapie, die kan worden afgestemd op je individuele behoeften.

Je kan ACT zien als een duurzame levenswijze die je gedurende je hele leven op alle vraagstukken en obstakels van het leven kan toepassen. Je ben nooit ‘af’ als persoon, nooit ‘klaar’. Ik gun het jou om met behulp van ACT te ervaren hoe leuk is het kan zijn om te blijven spelen en ontdekken.

De trajecten met behulp van ACT therapie zijn duurzaam, je zult merken dat je er jarenlang profijt van kan hebben. Met behulp van ACT leer je anders om te gaan met je klachten. Doordat je kleine veranderingen gaat toepassen, of beter gezegd, aanvullingen krijgt om anders met je klachten om te gaan, merk je levenslang effect.

Omdat de inhoud van jouw klachten eigenlijk niet uitmaakt (het gaat om de manier waarop jij met je klachten omgaat) kan je ACT blijven toepassen in je leven, ook op andere klachten of toekomstige klachten. ACT heeft een levenslang en levensbreed effect dus!

Heb ik je nu nieuwsgierig gemaakt naar ACT en heb je geen zin om dat online of bij SIMPELWEG Elke te doen, en heb je liever therapie of coaching in jouw omgeving? Neem dan eens een kijkje op www.actprofessional.nl voor een ACT professional bij jou in de buurt.

Wat is Buitenpsychologie?

Buitenpsychologie wordt ook wel wandeltherapie genoemd. Het lijkt op wandelcoaching, met het verschil dat de therapeut of coach een psycholoog is.
Een buitenpsycholoog gelooft in de krachtige combinatie van natuur, bewegen en psychologie. Met de natuur als spreekkamer, en om letterlijk in beweging te komen.

Een buitenpsycholoog is een psycholoog die veel werkt in de buitenlucht, bij voorkeur in de natuur. Wat een ‘gewone’ psycholoog in een spreekkamer doet, doet een buitenpsycholoog in de natuur.
Hierbij enkele veelgehoorde voordelen van een sessie in de buitenlucht:

  • doordat je naast elkaar loopt hoef je elkaar niet telkens aan te kijken, dat praat soms makkelijker.
  • Het buiten zijn geeft lucht, licht en ruimte, een minder opgesloten gevoel dan binnen.
  • Buiten hoef je minder te praten, je komt gemakkelijker uit je hoofd en staat meer open voor het ervaren.
  • Moeilijkere, zwaardere onderwerpen hebben meer ruimte buiten.
  • Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging. Een wandeling in de natuur stimuleert je creativiteit. Na een wandeling in de natuur heb je een flinke dosis buitenlucht opgesnoven en ben je letterlijk én figuurlijk in beweging gekomen.
  • De natuur heeft een bewezen stressverlagend effect. Door in de natuur te zijn, daalt je hartslag, bloeddruk en cortisolniveau.
  • In de natuur komen gelukshormonen vrij, zoals endorfine en serotonine. Dit kan leiden tot een betere stemming en meer gevoelens van geluk en tevredenheid.
  • De natuur kan gemakkelijk als metafoor gebruikt worden, als voorbeeld of als speelplaats. In de natuur staat het ervaren, het leven in het hier en nu, voorop.

 

Ik nodig je graag uit voor een wandelsessie in de prachtige natuur van Singapore (tot juni 2025). Mocht dat iets te ver weg voor je zijn wil ik je laten weten dat ik me graag laat inspireren door de natuur en het buiten zijn. Dit zal ook in de online sessies en de huiswerkopdrachten terug komen.

Heb ik je nu té enthousiast gemaakt met de mogelijkheden van buitenpsychologie dat je niet meer online met mij aan de slag wilt? Helemaal prima! Ik link je graag met een collega buitenpsycholoog die wel ‘gewoon’ in Nederland woont! Kijk maar eens op vind een Buitenpsycholoog

Vanaf het najaar van 2025 spreek ik graag weer af in het mooie Brabantse landschap in Nederland.

Wat is de SIMPELWEG doelgroep?

SIMPELWEG Elke richt zich voornamelijk op vrouwen van een jaar of 40 tot grofweg 70 jaar. Actieve dames die niet lekker in hun vel zitten. Dames die goed voor anderen kunnen zorgen en zichzelf daarbij vergeten. Vaak zijn het dames die een wake-up call hebben gehad, bijvoorbeeld door ziekte, mantelzorgtaken of overbelasting op het werk.
Klanten van SIMPELWEG Elke zijn vaak niet tevreden met hun huidige leven, terwijl ze het eigenlijk best wel goed voor elkaar hebben (en dus niet mogen zeuren van zichzelf). Kortom: dames die het anders willen en nog niet weten hoe. Dames die op zoek zijn naar hun ‘oude’ ik, of juist naar een ‘nieuwe’ versie van zichzelf.

Maar…. Ik houd helemaal niet van ‘hokjes’ denken en buiten-sluiten, dus als ik je ‘enthousiast’ heb gemaakt terwijl je buiten deze omschrijving valt, met leeftijd, klacht of geslacht.….laat het me weten, ik werk graag buiten de lijntjes (ook als ik deze lijnen zelf heb getrokken).

Van jou verwacht ik een bepaalde inzet en vermogen tot reflectie. Om een succes te maken van een SIMPELWEG traject zul je zelf aan de slag ‘moeten’ en willen, natuurlijk afgestemd op wat jij (aan) kunt. Je staat open voor oefenen tussen de sessies door. Dit kan digitaal (e-health) zijn en/ of met opdrachten via e-mail of een papieren werkboek. Dit alles om nog meer te gaan ervaren en te doen zodat jouw proces effectiever en leuker wordt.

Hoe ziet een traject of sessie er bij SIMPELWEG Elke uit?

Gesprekken en oefeningen wisselen elkaar af, ervaren door te doen dus. Ik gebruik veel beelden of metaforen en hou van lekker praktisch, lichtheid en zonder opsmuk.

De gesprekken vinden online plaats via ZOOM of Google Meet. Je ontvangt van mij een link waarmee je via computer of mobiel kan inbellen. We maken gebruik van videobellen, dus we kunnen elkaar zien.
Tussen de gesprekken door stuur ik oefeningen via de ACT Guide App of e-mail en kan je mij benaderen per mail of What’s App.

Heb ik een doorverwijzing nodig van de huisarts?

Nee, je hebt geen doorverwijzing van de huisarts nodig, ook geen diagnose.
Je kunt je gewoon zelf aanmelden voor een traject of sessie.

Simpelweg Elke valt onder onverzekerde zorg en werkt contractvrij. De klachten van de dames die een beroep doen op  Simpelweg Elke worden niet (standaard) vergoed door de zorgverzekering.
Voordeel hiervan is dat de wachttijden vaak kort zijn en maatwerk mogelijk is, er is geen doorverwijzing van een (huis)arts nodig en ook geen diagnose, het eigen risico bij de verzekeraar wordt niet gebruikt.
Nadeel is dat de kosten voor eigen rekening komen. Soms wilt een werkgever ook (mee)betalen aan een traject bij SIMPELWEG Elke.

Mocht ik je nu enthousiast hebben gemaakt en de eigen kosten lijken een probleem te zijn, neem dan toch even contact met me op, ik denk graag met je mee!

Heeft SIMPELWEG Elke alleen online trajecten?

Omdat ik van 2022-2025 in het buitenland woon werk ik momenteel online voor de vrouwen in Nederland.
Voor Nederlands sprekende dames uit Singapore zijn buitensessies wel mogelijk. Singapore heeft mooie parken en stukken natuur, die goed geschikt zijn voor een sessie Buitenpsychologie.

Vanaf het najaar van 2025 zal ik weer vanuit Nederland gaan werken. Dan wordt het Brabantse bos weer mijn spreekkamer, of zal ik de vrouwen thuis bezoeken als ze niet naar mij kunnen komen.

Heb ik een diagnose nodig om geholpen te worden?

Nee, het hebben een diagnose is niet nodig…maar ook niet verboden. Persoonlijk houd ik niet zo van diagnoses of ‘labels’. Ik ga er vanuit dat iedereen in mindere of meerdere mate psychisch kwetsbaar is, zoals ook iedereen lichamelijk kwetsbaar is. We kunnen allemaal onder bepaalde omstandigheden depressief worden of paniekaanvallen krijgen. Dat is volstrekt normaal.
En dan kun je ook nog eens pech hebben: dat er bepaalde psychische kwetsbaarheden in de familie voorkomen, dat je erge dingen hebt meegemaakt, en/of niet de liefde hebt ontvangen die je nodig had. Zulke ervaringen kunnen ervoor zorgen dat jij nu meer gevoelig bent voor bepaalde psychische klachten dan iemand anders…
Naast deze kwetsbaarheid, geloof ik ook in een bepaalde mate van psychische weerbaarheid. En dat is precies waar we in een SIMPELWEG traject mee aan de slag gaan.

Van jou verwacht ik een bepaalde inzet en vermogen tot reflectie. Om een succes te maken van een SIMPELWEG traject zul je zelf aan de slag ‘moeten’ en willen, natuurlijk afgestemd op wat jij (aan) kunt. Je staat open voor oefenen tussen de sessies door. Dit kan digitaal (e-health) zijn en/ of met opdrachten via e-mail of een papieren werkboek. Dit alles om nog meer te gaan ervaren en te doen zodat jouw proces effectiever en leuker wordt.

Na een vrijblijvende kennismaking kunnen we beide beslissen of SIMPELWEG Elke iets voor jou kan betekenen.

Geeft SIMPELWEG Elke therapie of coaching?

De diensten van SIMPELWEG Elke balanceren tussen therapie en coaching, vaak een beetje van beide dus.  Soms kan het therapeutisch zijn soms heeft het een meer begeleidend karakter. Het hangt af van de vraag en de klachten. Aangezien de klachten van mijn klanten niet (standaard) worden vergoed door de zorgverzekering, maakt het ook niet uit hoe we het noemen.
Wat mij betreft hoeven we elkaar niet te belasten met zware termen, moeilijk taal en ingewikkelde diagnoses die vaak alleen maar zwaarder maken dan lichter. Het leven zelf is vaak al moeilijk genoeg. We zouden coaching of therapie meer mogen zien als sportschool voor de geest, of een kappersbezoek; zorgen voor jezelf, het lichaam én de geest.

Vergoedt mijn verzekering de kosten voor een traject bij SIMPELWEG Elke?

Simpelweg Elke valt onder onverzekerde zorg en werkt contractvrij. De klachten van de dames die een beroep doen op  Simpelweg Elke worden niet (standaard) vergoed door de zorgverzekering. Voordeel hiervan is dat de wachttijden vaak kort zijn en maatwerk mogelijk is, er is geen doorverwijzing van een (huis)arts nodig en ook geen diagnose, het eigen risico bij de verzekeraar wordt niet gebruikt. Nadeel is dat de kosten voor eigen rekening komen. Soms wilt een werkgever ook (mee)betalen aan een traject bij SIMPELWEG Elke.

Mocht ik je nu enthousiast hebben gemaakt en de eigen kosten lijken een probleem te zijn, neem dan toch even contact met me op, ik denk graag met je mee!