Mindfulness bij stress of burn-out, zonder zweverigheid.
Mindfulness. Voor veel vrouwen roept het beelden op van urenlang mediteren, eindeloos op een rozijn kauwen of in kleermakerszit hummend op een klein kussentje. Leuk voor een monnik in Thailand, maar laten we eerlijk zijn: welke 40+ vrouw heeft daar nu tijd voor? Je hebt een druk leven en er zijn vast leukere of belangrijkere dingen dan op een kussentje ‘niks’ zitten doen.
Toch ben je hier beland, op zoek naar informatie over mindfulness. Jij hebt last van stress of misschien wel een burn-out. Misschien omdat de huisarts, jouw leidinggevende of een vriendin je aanraadde om mindfulness te proberen. Maar jij hebt daar geen tijd voor, geen zin in en al helemaal geen behoefte aan zweverigheid!
Wat als ik je vertel dat je mindfulness niet hoeft te ‘doen’ om er tóch de voordelen van te ervaren? Lees vooral verder.
Jarenlang dacht ik dat mindfulness gewoon niet bij me paste. Mijn hoofd is altijd vol gedachten, to-do lijstjes en plannen. En die ene keer dat ik het probeerde—op een matje, luisterend naar een kalmerende stem die me vroeg waar ik behoefte aan had —dwaalden mijn gedachten alle kanten op. Voor ik het wist, was ik in mijn hoofd boodschappen aan het doen, mijn planning aan het herschrijven of ineens een briljant idee voor werk aan het uitdenken. Het enige waar ik écht op wachtte, was het moment dat die stem eindelijk zou zeggen: “En open nu je ogen.” Ontspannen? Niet echt. En mijn hoofd was verre van leeg. Ik besloot dat mindfulness gewoon niets voor mij was.
Sinds ik jaren geleden kennis maakte met Mindfulness volgens ACT (Acceptance and Commitment Therapie, een stroming binnen de psychologie) leerde ik wat mindfulness óók kan zijn: niet zweverig, wel praktisch en overal toepasbaar. En zeer geschikt voor vrouwen met een hoofd (of leven) dat nooit stil staat!
Wil jij gewoon wat mindfulness oefeningen om stress te verminderen en meer ontspanning in het dagelijks leven te ervaren?
Ik stuur je graag wat praktische oefeningen toe zodat jij ACT mindfulness zonder zweverigheid kan ervaren.
Laat onderaan deze blog jouw mailadres achter, dan ontvang je de oefeningen meteen in je mailbox!
Mindfulness bij stress en burn-out.
In een wereld die altijd ‘aan’ staat, kan mindfulness een waardevolle tegenhanger zijn. We hebben het druk, we zijn voor alles en iedereen bereikbaar, en op het werk lijkt alles gisteren af te moeten. Zelfs ontspanning moet efficiënt: snel koken om op tijd bij yoga te zijn, en een wandeling wordt nuttig door meteen die ene podcast te luisteren.
ACT Mindfulness helpt je om niet automatisch mee te gaan in die constante drukte. Het biedt een moment van rust, midden in je volle agenda. Al een paar minuten uit je hoofd en in het moment kan helpen om los te komen van stress en de eindeloze stroom aan gedachten even te pauzeren.
Mindfulness zonder zweverigheid: zo werkt het écht
- Minder last van piekeren en negatieve gedachten.
- Meer verbinding met je lichaam: je merkt sneller spanning, onrust of emoties op.
- Een positiever perspectief, omdat je minder meegaat in doemdenken.
- De vaardigheid om gedachten van een afstand te bekijken, in plaats van er volledig in mee te gaan.
- Meer loslaten: zowel dingen uit het verleden als zorgen over de toekomst.
- Beter aanvoelen wat je lichaam nodig heeft, zoals op tijd stoppen, je grenzen bewaken of even een pauze nemen.
Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt om mindfulness toe te passen in het dagelijks leven, ook op momenten dat je het écht nodig hebt.
Stress verminderen met Mindfulness?
Voor veel 40+ vrouwen een herkenbaar voorbeeld van wat mindfulness – of ‘in het moment zijn’ NIET is:
Je hebt je familie uitgenodigd voor een etentje bij jou thuis. Het lijkt je gezellig om iedereen weer samen te hebben, en wilt dat ze zich op hun gemak voelen. Je begint ruim op tijd met de voorbereidingen, maakt het huis gezellig en denkt na over gespreksonderwerpen voor het geval er stiltes vallen.
Op de dag zelf ben je al vroeg in de weer. Je stofzuigt nog even snel en dekt de tafel mooi op. Terwijl je het eten bereidt, vraag je je af of iedereen het wel lekker zal vinden. Misschien had je toch een ander gerecht moeten kiezen? Ben je geen allergie van iemand vergeten?
Als de familie binnenkomt, ben je bezig met hoe iedereen zich gedraagt. Lijkt je zus afwezig? Is je moeder wel op haar gemak? Waarom is het zo stil tussen je broer en je schoonzus? Je houdt de gesprekken gaande en let op of iedereen wel geniet. Ondertussen vraag je je af of het hoofdgerecht goed gelukt is en of het toetje wel in de smaak valt. Terwijl de familie kletst en lacht, ben jij in je hoofd bezig met de afwas en hoe je het huis straks weer aan kant krijgt.
Als de avond voorbij is en iedereen naar huis gaat, voel je je uitgeput. Je beseft je dat je nauwelijks echt hebt meegepraat of genoten. Je hebt je familie om je heen gehad, maar in je hoofd was je ergens anders. Je was zo druk met zorgen voor alles en iedereen dat je het moment zelf hebt gemist.
Zou je meer uit je hoofd en in het moment willen zijn? Wil je mindfulness bij stress of burn-out?
Ik stuur je graag wat Mindfulness oefeningen voor beginners toe zodat jij mindfulness zonder zweverigheid kan ervaren.
Vul jouw e-mailadres in (onder aan deze blog) en je krijgt het direct toegestuurd.
Wat is ACT mindfulness?
Mindfulness is het (bewust, met aandacht) aanwezig zijn bij wat je denkt, voelt en ervaart, zonder je gedachten en gevoelens te sturen of te onderdrukken.
Andere termen voor mindfulness zijn: uit je hoofd, in het moment / leven met aandacht / even stilstaan bij het nu; jezelf losmaken van de drukte.
ACT Mindfulness is niet hetzelfde als mediteren of ‘je hoofd leegmaken’. Het gaat erom dat je flexibeler omgaat met gedachten en gevoelens. Veel 40+ vrouwen worstelen met stress en perfectionisme en leven vooral in hun hoofd:
- Ze piekeren over wat ze verkeerd hebben gedaan (verleden).
- Ze maken zich zorgen over wat er nog komt (toekomst).
- Ze staan continu in de doe-modus, zonder echt te voelen wat ze (nu) nodig hebben.
Het doel van mindfulness is niet om je beter te voelen, maar om alles te mogen voelen. Het helpt je om uit de mentale drukte te stappen en écht aanwezig te zijn in je leven. Door je aandacht te richten op wat je hier en nu doet en voelt, kun je het leven vollediger beleven, in plaats van het te laten voorbijgaan in gedachten en to-do lijstjes.
Je leert gedachten opmerken en met afstand bekijken, in plaats van ze automatisch te geloven. Door niet altijd mee te gaan in je gedachten, raak je minder verstrikt in piekeren en ontstaat er ruimte voor wat écht belangrijk is.
Mindfulness ervaren
Denk eens terug aan mooie momenten van je leven. De momenten waarin jij de tijd vergat.
Grote kans dat je volledig ‘in het moment’ aanwezig was, zonder afleiding van gedachten over gisteren of morgen. Dát is ACT Mindfulness.
Mindfulness bij burn-out of stress
Mindfulness helpt om de automatische vechten-vluchten-of-bevriezen-reactie in stressvolle situaties te doorbreken. In plaats van te piekeren of te blokkeren bij deadlines, negatieve feedback of een volle agenda, leer je bewust te reageren. Door je aandacht minder te laten afdwalen naar dingen die nu geen aandacht nodig hebben, vermindert je stress en kun je beter functioneren.
Mindfulness is het tegenovergestelde van piekeren of ‘in je hoofd’ bezig zijn. 
Nog een voorbeeld van wat mindfulness niet is, misschien herken je het wel.
Je hebt een drukke werkdag vandaag, er zijn wat collega’s uitgevallen. Al voor je begint, loop je in gedachten je takenlijst door: wie heeft vandaag extra zorg nodig? Hoe ga je alles op tijd afkrijgen? Tijdens je werk ben je steeds bezig met wat er nog moet gebeuren. Terwijl je een cliënt helpt, denk je al aan de volgende. Tijdens een overleg vraag je je af of je niets bent vergeten.
Aan het eind van de dag besef je dat je nauwelijks echt contact hebt gemaakt. Je hebt routinematig je werk gedaan, maar zonder écht aanwezig te zijn. Terwijl je collega’s nog even napraten, zit jij in je hoofd alweer bij morgen: wat moet er dan allemaal gebeuren?
Mindfulness oefeningen voor beginners
Je hoeft geen extra tijd vrij te maken om bewuster en rustiger te leven. Kleine aanpassingen in je dagelijkse routine zijn al genoeg. Bijvoorbeeld:
Gebruik je zintuigen: Wat zie, hoor, voel je nu? Dit zijn geen extra taken op je to-dolijst, maar momenten die er al zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is ze opmerken.
- Neem een paar seconden om bewust adem te halen terwijl je koffie zet.
- Voel de zon op je huid of luister bewust naar de regen tegen het raam.
Doe één ding tegelijk: Eet met aandacht, leg je telefoon een tijdje weg (en zet m uit), luister écht naar iemand.
- Sta even stil. Wat voel je nu?
- Waar zit dit in je lichaam? (bijv. Een knoop in je maag, spanning in je schouders?)
- Wat zegt je hoofd? (bijv. “Ik moet dit perfect doen”, “Ik mag niet falen”?)
- Merk op wat je brein doet, maar laat je er niet door meeslepen – gedachten zijn als een radio die altijd aanstaat, maar jij kunt kiezen of je luistert.
Aanwezig zijn bij wat écht belangrijk is: Veel vrouwen zitten gevangen in de ‘moetens’ en ‘wat-als’-gedachten. Probeer om steeds opnieuw af te stemmen op wat je belangrijk vindt. Stel jezelf meerdere keren per dag de vraag: Brengt dit me dichter bij mijn waarden? Elke keer dat je dit opmerkt, is een kans om terug te keren naar het moment, naar het hier en nu.
Bijvoorbeeld:
- Ben ik met aandacht bij mijn gezin, of check ik nog even snel mijn werkmail?
- Geniet ik van deze wandeling, of zit ik in gedachten over wat ik morgen moet doen?
Mindfulness ervaringen: hoe anderen ontspanning in hun dagelijks leven vinden
Dit is wat klanten van SIMPELWEG Elke over hun ervaringen met ACT mindfulness zeggen.
“Ik dacht altijd dat ik wel wat meer mindfulness in mijn leven kon gebruiken. Ik was geïnteresseerd in dit thema en kwam er dankzij de training van Elke achter dat dit helemaal niet een groot ding hoeft te zijn en dat ik eigenlijk op heel veel momenten al mindful bezig ben. Dit gaf mij een soort rust. De oefeningen die ik heb gekregen, zijn prettig om op terug te vallen wanneer ik weer wat mindfulness wil toepassen.”
“Wat het meest bij mij past is toch mindfulness. Dit had ik niet verwacht met in mijn achterhoofd de rozijn waar je tig keer op zou moeten kauwen, maar voor mij is het bewust genieten van de kleine dingen in het dagelijkse leven. Zo ligt er standaard naast de bank een haak- of breiwerk, ik vind het heerlijk om dat erbij te pakken na een intensieve werkdag; dat is mijn manier om mijn hoofd te legen en de tijd te vergeten!”
Stress van mindfulness? Mindfulness oefeningen voor beginners!
Het gaat er dus niet om dat je extra tijd vrijmaakt, maar om hoe je de momenten die er al zijn, beleeft. Sta je in de rij bij de kassa? Adem even diep in en uit. Drink je thee? Voel de warmte van het kopje in je handen. Gebruik je zintuigen!
Stel je voor: Dat je niet meer gevangen zit in die vicieuze cirkel van stress en ‘moeten’, zelfs in de meest hectische periodes van het leven. Dat je niet al je energie verspild aan het niet willen voelen van bepaalde gedachten of gevoelens. Dat het jou zou lukken de controle wat meer los te kunnen laten, zonder het gevoel te hebben in een burn-out te belanden.
Wil jij ontdekken hoe mindfulness op een eenvoudige manier in jouw leven past?
Wil jij ACT mindfulness oefeningen voor beginners? Ik stuur je graag wat praktische oefeningen toe zodat jij meer gaat leven met aandacht.
0 reacties